Zdravi dodaci prehrani

Priroda i zdravlje

Osim meda, pčele proizvode i druge višestruko učinkovite i zdrave proizvode čijim korištenjem možemo unaprijediti kvalitetu života. Pčelinji proizvodi organizmu pružaju širok spektar blagotvornih učinaka, a u našoj ponudi potražite dodatak prehrani koji odgovara upravo Vama i Vašim potrebama. 

Prva kuća meda – Županja nudi sljedeće proizvode:

Matična mliječ

Matična mliječ je hranjiv, zdrav i blagotvoran dodatak prehrani. Ovaj pčelinji proizvod poznat je po svojim mnogobrojnim pozitivnim djelovanjima na ljudski organizam. To je prirodna super hrana koja sadrži široku paletu hranjivih tvari. Samo neka od njezinih pozitivnih djelovanja uključuju ublažavanje uznemirenosti i nesanice, podizanje raspoloženja, povećanje izdržljivosti i pamćenja te jačanje imunološkog sustava. Ona okrepljuje organizam, poboljšava probavu, utječe na stvaranje krvi i rad srca.  Redovita konzumacija visoko-kvalitetne svježe matične mliječi pomaže endokrinom sustavu pri održavanju hormonalne ravnoteže. Također se pokazala vrlo efikasnom prirodnom metodom poticanja plodnosti jer povećava libido i potiče zdravlje spolnih stanica.

Znanstvena istraživanja utvrdila su sljedeća svojstva matične mliječi:

 • stimulirajuću učinak na cijeli organizam, uz povećanje energije
 • imunomodularno djelovanje kojim se povećava otpornost na razne infekcije
 • ublažavanje stresa
 • njega i pomlađivanje tkiva
 • poboljšanje memorije
 • održavanje hormonalne ravnoteže
 • smanjenje razine kolesterola
 • regulacija krvnog tlaka
 • protuupalno djelovanje
 • pomoć kod raznih tegoba koštano-mišićnog sustava
 • povećanje apetita i tjelesne mase

Preporučena konzumacija

Čistu matičnu mliječ preporuča se koristiti na prazan želudac, pola sata prije jela ili dva sata nakon jela. Staviti pod jezik i čekati da se otopi i apsorbira. U preventivne svrhe preporuča se unositi jedan gram dnevno, a u terapijske svrhe do 2 grama dnevno, ali ne duže od dva mjeseca. Nakon ovakvog učestalog korištenja preporučeno je uzeti pauzu u trajanju od mjesec i pol do dva mjeseca. Prilikom unošenja, preporuča se izbjegavati metalne predmete jer metali reagiraju s organskim kiselinama iz pčelinjih proizvoda i negiraju ih. Stoga je najoptimalnije koristiti čiste i suhe drvene, plastične, staklene ili keramičke predmete.

Čuvanje

Na matičnu mliječ nepovoljno utječe temperatura, svjetlost i zrak, stoga ju je preporučeno čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Prije otvaranja ambalaže potrebno ju je držati u zamrzivaču, a nakon otvaranja, čuva se u hladnjaku dok se ne potroši.

Zbog kratkog roka trajanja, ovaj proizvod preporuča se čuvati u hladnjaku.

Propolis kapi i sprej

Propolis je aromatična smola biljnog porijekla koju skupljaju pčele medarice iz pupova lišća i kore drveća, stoga sadrži razne smole, balzame, pčelinji vosak, pelud i aromatična eterična ulja. Sastav propolisa često varira zbog velikog broja bilja kojeg posjećuju pčele medarice pri skupljanju peludi i propolisa. Zbog različitog spektra djelovanja propolisa, čovjeg ga tradicionalno upotrebljava u različite svrhe, a prvenstveno u one terapeutske.

Propolis ima široku primjenu kod različitih infektivnih i upalnih bolesti. To je prirodni antibiotik, anestetik, antioksidans, antiseptik. Jača imunitet, regenerira tkivo i ubrzava metabolizam. Daje odlične rezultate u liječenju i prevenciji upale grla. Pomaže kod zubobolje, paradontoze, neugodnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa. Odličan za grlo i ždrijelo te je efektivan pri ublažavanju kašlja.

Propolis se vrlo uspješno koristi i u liječenju raznih kožnih bolesti poput ekcema, bradavica, hemeroida i raznih opeklina.

Preporučamo korištenje do tri puta dnevno po 3-5 kapi propolisa. Rastopiti u čaši mlake vode, čaja, mlijeka ili na kocki šećera. Također se može  konzumirati i u spreju.

Cvjetni prah

Cvjetni prah, polen ili pelud su biljne muške spolne stanice koje se raznose u svrhu daljnjeg razmnožavanja biljke. Prenose ga pčele, drugi kukci, životinje i ljudi. Peludno zrno okruglog je ili jajastog oblika, a ovisi o vrsti cvijeta. Pčelama je pelud izvor proteina bez kojeg ne mogu hraniti leglo niti lučiti vosak. Pčele sabiru pelud pomoću posebnih naprava – košarice i četke, koje se nalaze na stražnjim nogama. Kada pčela sakuplja pelud, vlaži ga slinom, nektarom, odnosno medom iz svoga mednog mjehura, te ga zavalja u grudice. Pčela peludom puni stanicu saća do dvije trećine visine, a onda ju skoro do vrha prekrije medom, čuvajući tako pelud od kvarenja. U cijeloj sezoni pčelinja zajednica prikupi i koristi oko 30 kilograma peluda, a godišnje pčelinja zajednica sabere 30 do 40 kilograma te dragocjene hrane.

Prema hranidbenoj vrijednosti velike su razlike između različitih vrsta peludi. Kao namirnica pelud je neškodljiva, a ima veoma veliku hranidbenu i energetsku vrijednost. Cvjetni prah prepoznat je kao “super namirnica” jer je prepun hranjivih tvari, a neka od potvrđenih djelovanja su vraćanje fizičke snage, popravak raspoloženja, bolji apetit, jači imunitet i libido kao i regulacija probave. Također se preporuča u liječenju bolesti prostate. Potiče nastajanje bijelih i crvenih krvnih stanica, pomaže imunosnom sustavu, djeluje antioksidativno, sprječava djelovanje slobodnih radikala i tako prevenira nastanak i razvoj bolesti.

Provjerite i naše ostale proizvode