Matična mliječ – Odlična za zdravlje i ljepotu

Matična mliječ je hranjiv, zdrav i blagotvoran dodatak prehrani. To je prirodna super hrana koja se je našla svoju primjenu u brojnim područjima.
Maticna-mlijec

Izvanredan pčelinji proizvod

Nema sumnje da su ljekovita svojstva meda nadaleko poznata, ali jeste li čuli za matičnu mliječ? To je izvanredan pčelinji proizvod koji može imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje i dobrobit. U ovom tekstu istražit ćemo što je matična mliječ, njezine prednosti i kako ju možete koristiti.

Matična mliječ je gusta i mliječna supstanca koju proizvode radilice u košnici. Ona se koristi za hranjenje mladih pčela u prvih nekoliko dana njihova života. Međutim, matična mliječ nije samo hrana za pčele – ona je pogodna i za ljude, kao hranjiv i blagotvoran dodatak prehrani, ali i u kozmetici.

 

Koje su prednosti matične mliječi?

Poboljšava imunološki sustav

Matična mliječ može pomoći u poboljšanju vašeg imunološkog sustava, pomažući vam da se borite protiv bolesti i infekcija.

Povećava energiju 

Stimulira organizam, povećavajući vašu energiju i izdržljivost, što vam može pomoći da se osjećate manje umorno i iscrpljeno.

Poboljšava zdravlje kože

Ovaj pčelinji proizvod odavno se koristi u kozmetici, u kremama, losionima i drugim proizvodima za njegu kože, pomažući joj da bude glatka, hidratizirana i sjajna.

Pomaže u smanjenju stresa

Matična mliječ vaš je prijatelj u borbi protiv stresa i anksioznosti, što vam može pomoći da se osjećate smirenije i opuštenije.

Maticna-mlijec

Zanimljivosti o matičnoj mliječi

Matična mliječ nastaje u žlijezdama glave mladih pčela radilica koje su starije od tri dana. Te žlijezde, nazvane hipofaringealne žlijezde, proizvode mliječnu supstancu koju radilice koriste kao hranu za matice i kraljice. Matice se hrane isključivo matičnom mliječi tijekom svog života, dok se radilice prebacuju na običan med nakon nekoliko dana.

Zanimljivost o matičnoj mliječi je da se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. To je zato što sadrži mnoge esencijalne hranjive tvari, uključujući bjelančevine, vitamine, minerale i aminokiseline. Matična mliječ sadrži više proteina po težini od mesa, mlijeka ili jaja, što je čini izvrsnim izvorom proteina za vegetarijance i vegane.

Još jedna zanimljivost je da je matična mliječ jedinstvena po tome što može produžiti životni vijek insekata. Matične pčele mogu živjeti do šest godina, dok radilice obično žive samo nekoliko tjedana ili mjeseci. Istraživanja su pokazala da matična mliječ može produžiti životni vijek muha, što je dovelo do toga da se istražuje njezin potencijal za produživanje životnog vijeka kod ljudi.

S obzirom na svoju nutritivnu vrijednost i povijesnu upotrebu u narodnoj medicini, matična mliječ postaje sve popularniji dodatak prehrani diljem svijeta. Upravo zato smo ju odabrali kao jedan od glavnih sastojaka našeg Megamix meda, mješavine četiriju medova (Lipa, Medljika, Kesten i Livadski), velike količine propolisa i matične mliječi. 

Matična mliječ ponuda

Potražite u našem web shopu

Naručite bočicu matične mliječi iz naše online trgovine i iskusite sve blagodati ove prirodne super hrane.

Share this story: